Reporterskola

Sydsvenskan: Sluta ha fördomar om romer

Den romska flaggan

Romernas flagga. Foto: Malin A Junkka.

Min familj kom till Sverige från Balkan på 1990-talet. Som rom tycker jag att fördomarna mot oss inte är något bra för någon.

Jag och min familj har gått i skolan och har bra utbildning och det är vi glada för. Men det finns fortfarande vissa romer som inte får någon utbildning eller jobb. Mina far- och morföräldrar var med om andra världskriget, de tvingades fly till olika länder, hade svårt att hitta fast bostad och fick tigga för att få pengar.

Många har fortfarande många fördomar om romer. De kallas till exempel zigenare (som betyder smuts), tiggare, äckliga, ohygieniska eller snattare. Någon kan säga: ”Ska du snatta nu?” eller ”Du hör inte hemma här och det har du aldrig gjort.”

Romer har blivit förföljda under nästan hela sin resa runt om i världen. Många romer fick inget jobb och barnen fick inte gå i skolan på grund av sin klädstil. De tvingades tigga och stjäla.

I dag finns det cirka 60 000 personer i Sverige med romsk bakgrund (statistik från år 2016). Ingen vet säkert var de kommer ifrån. Men många tror att romer är ifrån Indien. Det är för att romer har många liknande ord som i Indien. Men andra säger motsatsen, att de inte är från Indien.

 

Text av:
Viktoria Suljic

Viktoria Suljic
Viktoria Suljic