Reporterskola

Sydsvenskan: Sluta mobba!!

I en skolkorridor säger någon till en annan "ingen vill ha dig", "tjockis", "idiot!!"

Bild av Momtaz Nabi.

Jag har varit med om mobbning i nästan 5 år. Jag hatar verkligen mobbning och tycker de är riktigt onödigt. Flera tyckte att jag var ful och accepterade inte den jag var hur jag klädde mig och så vidare. Jag har ett mål i mitt liv och det är att bli godkänd i olika ämnen i skolan.

 

Jag var själv på rasterna hela tiden. Att vara mobbad känns riktigt jobbigt och det är som att komma till skolan och känna att något väldigt väldigt jobbigt kommer att hända. Jag spydde flera gånger för jag tvingade mig själv och gå till skolan för jag trodde att jag någon gång skulle kunna skaffa mig en vän, men en vän kunde jag inte ens få. Jag såg hela tiden en grupp som satt och snackade skit om mig, jag såg att de skrattade och kollade på mig.

 

De slängde slime, vatten, tog mina glasögon och gömde dem i andra väskor och min hårborste hade de lagt i toaletten. Att vara mobbad har inga fördelar, man blir bara mer och mer sårad. Jag kunde inte prata med nya människor på fyra år, för att jag blev så mobbad att de förstörde allt! Jag var den allra mest sociala tjejen i familjen och i skolan, men sen förändrades allt på bara några månader …

 

Varför finns mobbning?

 

Mobbning brukar finnas för personen som mobbar kanske själv blivit mobbad och tar ut sin ilska på andra. Jag är inte direkt expert på mobbning men jag själv har gått igenom det och försöker ge alla råd. Jag vill visa med denna texten att mobbning löser inget!

 

Hur kan vi stoppa mobbningen?

 

Ibland finns det inte många val i livet, men om världen verkligen vill att folk ska sluta mobba ska det finnas några saker jag tror kan funka.

 

För de första: föräldrarna ska anstränga sig mera. För det andra: lärarna ska kolla och hjälpa alla barn som behöver hjälp! För de tredje: barnen ska sluta mobba och inse att de förlorar på det. För det fjärde: gå till lärare eller någon du kan berätta för.

 

Text av: Momtaz Nabi, i 6B på Värner Rydénskolan i Malmö