Reporterskola

VK: Umeås stora fest

Fredrik Lundberg

Här sitter Fredrik Lundberg och håller i en flagga.

Lördagen den 29 September var det prideparad i Umeå. Nästan 3 000 människor gick paraden. Det var ballonger, musik och dans.

Människor går Pride för att säga att alla har rätt att vara sig själva och att man får vara kär i vem man vill. Regnbågen är en symbol för Pride. Varje år får frivilliga gå Pride. Det största är i Stockholm men det finns många andra parader. Den första paraden i Sverige var 1971 den 15 maj och det var bara cirka 15 personer som gick. När den var i Umeå i år gick nästan 3 000 människor.

Fredrik Lundberg, 40 år, säger att det var roligt, kallt och mycket kärlek på Pride och att det borde vara en självklarhet att alla människor borde ha samma rättigheter. Pride är också ett sätt att med hela kroppen visa vad man tycker och tänker. Därför går han Pride.

Rebecca, 25 år, anser att Pride är viktigt.

– Pride var jätteroligt, det fanns musik och alla var glada. Jag tycker att Pride är viktigt för att då kan jag vara med vem jag vill och det är okej. Pride är inte bara en parad det är en rörelse som har föreläsningar, politiskt arbete och utbildningar. Det

är också roligt att se alla människor och att alla får vara kära i den de vill, se ut hur de vill och att alla har samma rättigheter och skyldigheter.

På paraden var det ballonger, polis som övervakade och i början och slut var det tal.

Text och foto: Astrid Lundberg, 5 a, Storsjöskolan, Umeå