Sydsvenskan: Uppfinnarpris till Bulltoftaskolan

Fem glada uppfinnare från Bulltoftaskolan. Foto: Magnus Erlandsson

 

Runt 5 000 elever från hela Skåne deltog i årets upplaga av InnoCarnivalen. Tio bidrag från årskurserna 6-9 gick vidare till final där de fick presentera sin idé inför en jury från näringslivet. Klass 6A på Bulltoftaskolan kammade hem andraplatsen och vann 7 500 kronor.

 

En solig dag i juni träffar MiniBladet fem uppspelta sjätteklassare som nyligen vunnit juryns hjärta och hjärna med sin uppfinning ”Matvsinnsfiluren”. Det är Elias, Mina och Ture som ansvarade för presentationen, och Selma och Evelin som såg till att mat-roboten byggdes på rätt sätt.

 

Hur kom ni på den här idén?

– Det var faktiskt hela klassen som kom på idén tillsammans. Vi var missnöjda med vår matsal och maten där. Att det slängdes för mycket. Så först tänkte vi på det problemet och sedan kopplade vi det till ett av de globala hållbarhetsmålen. Det var mål nummer 12: Konsumtion och produktion, säger Mina Valencia Göthe.

 

Hur har ni fördelat arbetet?

– Först var vi sex grupper i klassen och alla fick hitta på varsin modell.  Sedan röstade vi och valde vi ut de två bästa. Sedan byggde vi ihop de bästa idéerna från dessa två, förklarar Evelin Frank.

– Efter det var det bara vi fem som jobbade på den här modellen, säger Ture Lindberg Larsson.

 

Blev Matsvinnsfiluren som ni hade tänkt er?

– Vi ändrade och la till grejer på roboten en massa gånger. Från början tänkte vi att den skulle vara kortare och att luckan skulle vara annorlunda. Men funktionen är densamma. Det är bara själva utseendet som förändrats, säger Elias Dellkrantz.

 

Vad har varit svårast i det här projektet?

– Att komma på själva idén. Det fanns så många globala mål man kunde koppla den till, säger Mina Valencia Göthe.

– Men också att få modellen att fungera. Hur den skulle byggas. Att det till exempel skulle vara ett hål ner från huvudet ner till magen och hur det skulle göras. Och att göra den stabil så den inte rasade, det var svårt, säger Selma Westheim.

 

Vad tycker ni att ni har lärt er av att var med i InnoCarnivalen?

 – Att vi slänger mycket mat i skolan. Det var mycket mer än jag trodde, säger Ture Lindberg Larsson.

– Vi har inte jobbat med att sälja in en idé tidigare, säger Elias Dellkrantz.

– Jag visste inte ens att det fanns något som hette pitch innan. Vi har lärt oss att göra en sådan presentation med datorn, säger Selma Westheim.

 

 

Kvintetten från klass 6A på Bulltoftaskolan som kom 2:a i InnoCarnivalens tävling. Bakre raden: Ture Lindberg Larsson och Elias Dellkrantz. Främre raden: Evelin Frank, Mina Valencia Göthe och Selma Westheim. Foto: Magnus Erlandsson / MiniBladet

 

 

Vad har varit roligast med att vara med i InnoCarnivalen?

 

Elias Dellkrantz: – Det var att bygga roboten. Men även att se de andras idéer.

 

Selma Westheim: – Att vi kom tvåa i tävlingen.

 

Evelin Frank: – När jag och Selma byggde roboten.

 

Ture Lindberg Larsson: – Att göra presentationen tyckte jag var roligast.

 

Mina Valencia Göthe: –  Roligast var att samarbeta med ens klasskamrater.

 

 

Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet