Sydsvenskan: “Utmaning att bolla undervisningen mellan hemmet och här”

Carl Olofsson är SO-lärare på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Foto: Magnus Erlandsson

Carl Olofsson är SO-lärare på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Han tampas nu, som övriga lärare i Sverige, med att få ihop undervisningen som ska fungera både i klassrummet och på distans. Trots allt tror han det kan komma något positivt ur situationen.

 

MiniBladet har just samtalat om corona-epidemin med fem elever från klass 6b som Carl Olofsson undervisar. Själva säger de att de inte är särskilt oroliga och att det inte påverkar dem så mycket. Uppfattar han det också så?

– Jag tycker nog att eleverna här är stabila. Möjligtvis att de är något stirrigare än vanligt. Som att händelsen gör dem sensationsbenägna. Att de har ett litet stresspåslag, säger han.

 

Samtidigt har händelsen inspirerat till många intressanta och givande samtal i klassen berättar han, dels om epidemin i sig, men också om nyheter och nyhetsvärdering.

– Vi har pratat mycket om positiva och negativa nyheter. Hur det kommer sig att negativa nyheter syns mer. Att det delvis har att göra med att det ger mer klick och att medierna tjänar pengar på det. Men vi har också diskuterat källor och vilka man lita på i dessa dagar.

 

De senaste veckorna har det varit en frånvaro på i snitt 30 procent i hans klasser, något som ställer krav på både flexibilitet och simultanförmåga hos läraren.

– Det är verkligen en utmaning att bolla undervisningen mellan hemmet och här. Men det har gått förvånansvärt bra. I fredags hade jag ett bedömningstillfälle med en klass och merparten av eleverna som var hemma gjorde det.

 

Tror du det kan komma något positivt ur detta för skolorna?

­– Ja det tror jag faktiskt. Nu när vi haft färre elever här på skolan har de börjat träffas över årskursgränserna. Så de har kommit att lära känna varandra bättre. Det har blivit mycket tydligare att vi är en skola där vi alla arbetar tillsammans och hjälps åt. Det hoppas jag vi kan ta med oss och jobba vidare med när allt det här är över, säger Carl Olofsson.

 

Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet

Carl Olofsson är lärare
på Mellersta förstadsskolan i Malmö.
MiniBladet har just pratat med hans elever
om hur de känner om coronaviruset.

 

Eleverna säger att de inte känner sig
så oroliga.
Men känner Carl Olofsson också så?

– Jag tycker nog att eleverna här är stabila.
Möjligtvis att de är något stirrigare än vanligt
säger Carl.

 

De senaste veckorna har många elever
varit hemma från skolan.
Carl säger att det är svårt
att lära ut saker, när så många är borta.

– Det är verkligen en utmaning
att bolla undervisningen mellan hemmet och här
säger Carl.

 

Men han säger också att det har gått
väldigt bra.