Lotte Lannerbeth
Lotte Lannerberth har skrivit böckerna om Lea Lejontämjare. Hon är ofta ute och berättar om sina böcker.

 

Lotte Lannerberth och Lea Lejontämjare

 

Lotte Lannerberth är författare. Hon har livlig fantasi och har alltid gillat att skriva. 

 

De tre bilderböckerna om Lea Lejontämjare handlar om Lea och kompisen Elliot. I varje bok gör de något som är lite läskigt, men också spännande.

– Det är kul att göra bilderböcker där orden och bilderna berättar en historia tillsammans, säger Lotte.

 

Här berättar Lotte om sina böcker och deras huvudpersoner.

 

 

Tre frågor till författaren, illustratören och förläggaren

 1. Vad gör en författare/illustratör/förläggare?
 2. Varför blev du författare/illustratör/förläggare?
 3. Vad är det roligaste med att vara författare/illustratör/förläggare? 

 

 

Lotte Lannerberth

Författaren Lotte Lannerberth

 

 1. En författare hittar på berättelser och skriver manus. Texten kallas manus innan det blir en bok. Som barnboksförfattare skickar man oftast sina manus till flera olika förlag för att hitta ett förlag som vill ge ut boken. Och man får många refuseringsbrev. Det kallas så när förlagen säger ”nej tack”. Från det att ett förlag har sagt ja till ditt manus går det oftast ett år innan boken är helt färdig och kan säljas i bokhandeln. Förutom att skriva manus gör en författare författarbesök, står på mässor samt berättar om sina böcker i media så att människor ska få lust att köpa böckerna.

 

 1. Jag har alltid haft livlig fantasi och jag gillar att skriva. Det är en härlig känsla när orden liksom faller på plats. Jag gillar speciellt bilderböcker för där är få ord och då blir alla orden så betydelsefulla. Dessutom är det kul att få text och bild att berätta en historia tillsammans.

 

 1. Att få idéer till historier och att skriva för att få reda på hur det ska gå i historien. Man kan säga att det är författarens nyfikenhet som utvecklar historien.

 

 

Johanna Rehn

Illustratören Johanna Rehn

 

 1. Jag illustrerar, alltså ritar teckningar till böcker för både barn och vuxna. Ibland tecknar jag till tidningar, logotyper, CD-omslag. Alla typer av bilder ritar jag för att texterna i böcker och tidningar ska få extra mycket liv. Oftast ritar jag med vattenfärg på papper, ibland ritar jag även på datorn och fixar och trixar med bilderna så att de ska bli ännu bättre än på pappret.

 

 1. Jag älskar att rita och har gjort det sedan jag var barn. Tänk att få jobba med det jag tycker bäst om!
 1. Att jag får skapa världar och hitte-på-figurer alldeles från fantasin. Om jag vill att Gnutt-stina ska bo i en svamp och äta citroner och vara upp och ner hela dagarna, så kan jag rita det, och då finns det. Att sen få läsarna att leva sig in i dessa världar är helt magiskt för mig. Jag blir väldigt glad när något barn berättar om något de minns att de sett i en bok som jag har illustrerat – det betyder att bilden har betytt något för dem och de kommer kanske minnas min teckning och fantasivärld ända tills de blir vuxna.

 

 

 

Anna Lärk Ståhlberg

 

Förläggaren Anna Lärk Ståhlberg

 

 1. En förläggare tar emot bokmanus från författare och ger ut dem som de tycker är bra. Man brukar säga att en förläggare är en utgivare av böcker.

 

 1. Jag har alltid älskat att läsa och att nu få jobba med böcker är jätteroligt.

 

 1. Att jag är med och ser till att drömmar går i uppfyllelse. Det är många som drömmer om att bli författare. Att vara den som tackar ja till att ge ut ett manus och sen få följa det från första utkastet till att boken blir verklighet. Det är också kul att jobba med alla som är inblandade i processen; författare, illustratörer, redigerare, layoutare och marknadsförare/säljare. Det är nog det jag tycker är roligast. Att vi är ett team som skapar tillsammans.