Rapport från viruslandet

 

Skicka in dina tankar om corona

 

Det blev en annorlunda vår på många sätt. Just nu påverkas livet här i Sverige och hela världens befolkning av coronaviruset. Vi hör dagligen berättelser om vad som händer i Sverige och vad experterna säger. Men nu vill vi veta hur din vardag ser ut, vad du tänker på och hur du känner! Kanske har du också någon idé om hur vi tillsammans kan lösa problem som viruset har skapat.

 

Eftersom många elever just nu är hemma från skolan efterlyser vi även tips på bra och roliga hemma-aktiviteter. Även de tipsen kan du skicka in här.

 

Har du skickat in en text till oss? Då kan du bli publicerad på sidan Röster om corona, annars kan du läsa vad andra tycker och tänker om corona just nu.

 

Gör så här:

 

Det nya uppdraget består av två delar.

1. Vi vill veta vad du tänker, känner och upplever. Om du har svårt att komma igång kan du titta på frågorna nedan. Kanske de kan hjälpa dig att få fart på skrivandet.

– Har din vardag förändrats sedan viruset började spridas i Sverige?

– Hur har den i så fall ändrats?

– Tänker du mycket på coronaviruset? Vad är det du tänker då?

– Om du blir orolig eller rädd, vad gör du för att må lite bättre?

– Har du själv några funderingar eller frågor som rör viruset som du vill ha svar på?

– Finns det några bra grejer som viruset trots allt har fört med sig?

 

2. Hur kan vardagen med coronaviruset bli lite snällare? Vi efterlyser allt från roliga hemma-aktiviteter till smarta uppfinningar. Här är det bara fantasin som sätter gränser!

 

Just nu är vi med om en historisk händelse och dina ord, fotografier och teckningar är viktiga delar av den. Det är din berättelse och dina idéer vi vill ha och här finns det inga rätt eller fel. Du väljer själv hur långt eller kort du vill skriva.

 

Skicka in

Fyll i formuläret här på sidan och klicka på skicka. Skulle du vilja vara anonym skriver du det i rutan som heter ”Vem har skrivit texten”. Har du ritat en teckning eller tagit foton som du tycker passar ihop med din text? Bifoga i så fall även dem i formuläret.

 

Har du fotat personer som är under 18 år är det viktigt att du får ett godkännande från barnens föräldrar innan du skickar in bilder på dem. Har någon annan tagit fotot som du skickar med? I så fall måste du ange fotografens namn och även ha fotografens tillstånd för att vi ska kunna publicera fotot.

 

Vi kommer fortlöpande att publicera ett urval av inskickade bidrag i de tidningar vi sammarbetar med och på vår hemsida. Är texten väldigt lång kan det hända att vi behöver göra den lite kortare för att den ska gå att publicera i tidningen.

 

Exempel på en text:

Jag är inte rädd för att bli smittad

Jag är inte rädd för att bli smittad. Men jag är rädd för min farmor. Hon har rökt jättelänge och corona blir kanske farligt för henne. Jag är också rädd för att min kusin som är en nyfödd bebis ska bli sjuk.

Jag tycker inte man ska stänga skolan eftersom jag kanske behöver hjälp med någonting. Men kanske att vi hade kunnat sluta lite tidigare och börja lite senare. Då är det mindre risk att bli smittad.

Mina tips till elever som är hemma från skolan är att de kan ringa och prata med vänner. Man kan hänga utomhus med familjen. Man kan chilla, kolla på film, pyssla och äta något gott. Det finns mycket man kan göra hemma.

 

 

Av: Yara Mofid, 11 år, Rosengårdsskolan

 

 

Vill du veta vad andra tycker och tänker om coronaviruset kan du titta på den här videon där Yara och hennes klasskompisar från Rosengårdsskolan pratar om sina tankar.

Rosengårdsskolans tankar om coronaviruset.

 

 

Om du som vuxen vill ha tips på hur du kan prata med barn och unga om pandemin kan du läsa barnpsykologen Liv Svirskys tips.

 

Vill du som lärare använda det här uppdraget i undervisningen kan du ladda ner en pdf om Rapport från viruslandet