Respektera varandra

Människor borde respektera varandra och vara snälla mot varandra.

Människor borde respektera varandras religioner.
Rasismen borde få ett slut.

Mer sjukvård i skolan

Jag vill att elever med diagnoser ska få mer hjälp i skolan.
Jag vill också att vi ska få mer sjukvård i skolan.

Värdegrund är viktigt

Jag vill att skolor börjar prata om värdegrund. Om ni ej vet vad värdegrund är så är det alltså när man pratar om rasism, jämställdhet, könsidentitet och mer. Skolor behöver prata mer om värdegrund för att det finns fortfarande de som inte fattar vad som är fel och vad som är rätt.

Och vi behöver prata mer om klimatet.

Fler förebilder

Jag tycker att det borde finnas fler förebilder som vi kan se upp till. Lärarna kan ta hit personer till skolan, som poliser och brandmän. De kan visa hur man ska vara som person och hur man kan visa värdegrund på olika sätt.

Vuxna måste byta attityd

Jag vill förändra hur vuxna ser på barnens framtid. De tar beslut efter beslut utan att tänka på oss. Jag tycker att de borde fråga oss innan de tar stora beslut.

Sluta upp med rasism

Jag vill att de som är rasister ska sluta med det de gör. Jag vill att alla som mobbar andra personer ska sluta med det för folk blir ledsna och känner sig ensamma. Det skulle vara bra om de slutar med det för alla människor är lika mycket värda. Om folk slutar skulle alla vara glada och inte ledsna.

Var en förebild

Jag tycker att det är viktigt att vi människor i Malmö förbättrar oss och att vi är förebilder för andra som behöver det. Vi kan visa hur vi gör för andra. Vi behöver förbättra oss själva för att kunna göra det bättre för andra. Vi kan också protestera mot länder som gör saker vi inte håller med om.

Barn kan förändra världen

Jag vill ha ett möte med Magdalena Andersson och prata om hur vi barn har för lite makt. Vi barn känner oss utanför. Vuxna säger hela tiden att vi barn är för små. Men det tycker inte jag. Bara för att vi inte har stora kroppar betyder det inte att vi inte kan göra det vuxna gör. Ingenting är omöjligt. Personligen vill jag att politiker och andra ska veta att vi barn kan förändra världen.

Sluta förstör klimatet

Jag vill ändra två saker i Sverige. Den första saken jag vill ändra är att regeringen ska satsa mer pengar på klimatet. Gas och koldioxid används så mycket att vädret har blivit mycket varmare och det regnar mindre. All värme har gjort att isarna har börjat smälta. Om all is smälter så blir det mer hav och mer vatten. Det är dåligt om det blir för mycket hav. Det finns också en stor risk att det sker översvämningar. Så människor måste sluta använda transportmedel som är dåliga för klimatet. Så sluta!

Sänk åldern för sommarjobb!

Jag tycker att man borde förändra massor av saker i Malmö, men även i Sverige. En sak jag skulle vilja förändra är hur gammal man behöver vara för att ta ett sommarjobb. I nästan hela Sverige är åldersgränsen 13 år. Det skulle vara bra om man också kunde sänka åldersgränsen till 13 i Malmö. Då skulle många ungdomar lära sig att ta hand om sina pengar och då skulle färre låna pengar och hamna i skuld.

Om jag skulle få förändra saker i Sverige skulle jag vilja att regeringen satsade mer pengar på miljön och klimatet. Det enda som händer är att de pratar om att förändra klimatet men ingen förändring sker. Vi har inte 50 år till på oss att rädda klimatet. Om vi inte gör något snart så är det för sent. Jag vill kunna leva på samma planet som de vuxna.

Bry er mer lärare!

Jag vill att lärare ska bry sig mer om vad som händer på rasterna och på fritiden.

Prata bättre om rasism

Jag skulle vilja förändra hur vuxna pratar om rasism.

Bötfäll nedskräpare

Jag tycker att man ska få böter om man slänger sopor ute i naturen. Och att man ska använda bilar mindre. Jag tycker också att det är orättvist att niorna i skolan får ha japanska och kinesiska men inte sexorna.

Mer pengar till skolan

Jag vill att skolan ska få mer pengar så att barnen kan göra fler aktiviteter och åka på utflykter oftare.

Döm inte

Att man ska sluta döma folk för hur de ser ut.

Samarbeta mera

Mer samarbete på skolan. Så att man kan träffa fler vänner.

Ta hand om naturen!

Jag önskar att folk tar hand om naturen ännu mer. Om folk slänger skräp i naturen så det inte vara bra i framtiden.

Trygghet är viktigt

Jag tycker att man ska kunna känna sig vara trygg var som helst. Och att man ska stå upp för sig själv och andra.

Mycket snack och lite verkstad

Jag skulle vilja lyfta klimatkrisen. Alla politiker säger att vi ska förändra världen och att miljön måste bli bättre men det händer typ ingenting. De har massa möten men jag ser ingen skillnad alls. Folk köper kläder och konsumerar bara mer och vår planet mår bara sämre och sämre. Jag tycker att vi alla pratar om det men att ingenting händer. Sluta prata och börja agera!

Jämställdheten måste få mer plats i idrott

Varför är inte lagen i sport blandade med män och kvinnor? Om man kollar på dagens samhälle så kan man tänka att män och kvinnor är ganska jämställda. Det beror på vad man jämför med skulle jag säga. Exempelvis: Varför får män och kvinnor inte lov att spela fotboll tillsammans? Varför kan två olika kön inte sporta tillsammans? Vad är det som gör att vi än i dag inte blandar män och kvinnor? Detta är en fråga som jag måste få veta svaret på. Vad är det som skiljer oss åt när det gäller sport? Egentligen hoppas jag att jag får kalla detta för en tidsfråga. Våga prata. Varje röst spelar roll. Jämställdhet är hopp.