Intervju med Mattias Ribbing, författare till Smart föräldraskap

 

– Följ inte det en expert säger åt dig, bli din egen expert, säger utbildaren Mattias Ribbing som alltid utgår från hjärnans perspektiv. 

 

Minnesmästaren Mattias Ribbing utbildar bland annat regelbundet medlemmarna i Lärarnas Riksförbund. Han har skrivit böckerna Vägen till mästarminne, Vägen till maxade betyg, Fatta matte och Smart föräldraskap. Och det bästa sättet att lära, menar Mattias, är att leka. 

 

Jag har alltid älskat pedagogik och kärnan är att lära mig nya saker. Jag har jobbat med vuxna och skolungdomar, skrivit böcker för vuxna och för skolans värld. När jag själv blev förälder kom nya frågor upp. I min nya bok Smart föräldraskap ville jag ta reda på vad förutsättningarna är för ett livslångt lärande.

 

Mattias tycker att vi behöver vara mer förlåtande mot oss själva, speciellt i de stressade stunderna. Det är inte när striden blossar upp och kaoset tagit plats som vi hittar lösningarna. 

 

– Ju mer stressade vi blir, desto mindre synkroniserad blir delarna i vår hjärna, då kommer vi ner i de äldre delarna i hjärna. Och får en primal reaktion. 

 

Däremot lär vi oss bäst före och efter den typen av konflikter. Och när allt är lugnt prata igenom inför liknande situationer. Då kan man nå lösningar.

 

– Uppfostran sker inte i stridens hetta, utan när allt är lugnt. Då har barnen tillgång till sin hjärnbark, där vi fattar kloka beslut. De kan tänka igenom och fundera på hur de kan göra sen med förberedelse och eftersnack, det är så vi lär oss. Samma som för vuxna. Om man bråkar med sin livspartner är det inte i stridens hetta som vi kommer med det långsiktiga lösningarna utan det är i samarbetet. Då handlar det mycket om att lyssna, att lyssna på barnet och se vilka behoven är och önskningarna.

 

Och att vägen dit är ojämn upprepar Mattias flera gånger.

 

– Jag ser det här snarare som en riktning, där vi får skippa perfektionismen. Det är fint att kunna säga förlåt till varandra. Man lyckas inte hela tiden för så ser heller inte livet ut. De gångerna man får till det är det så häftigt. Det handlar inte om att få igenom sin vilja utan att göra saker tillsammans. Precis som vi vill ha det i våra vuxna relationer. Livet är komplext och så måste det få vara. 

 

Mattias ställer sig skeptisk till att barnens fritid krymper för att ge plats åt olika aktiviteter. Vi pressar dem till att ständigt lära och träna när leken i själva verket är det vi lär oss allra bäst genom. 

 

– Man ska hela tiden aktivera sina barn, man ska iväg och hela tiden ska de lära sig. Det ska vara träning och lektioner med mera men, det är kanske inte det våra barn behöver. Våra barns hjärnor behöver fritid för att utvecklas. Vår hjärna är inte färdig förrän en bit in i tjugoårsåldern. Och vi tror att små barn ska kunna funka som vuxna, men de behöver fritid, och de lär sig via lek. 

 

Vad vill du ge för råd till dagens föräldrar? Två barn klättrar på Mattias. Den ena håller om Mattias huvud. Alla skrattar och ser busiga ut.

 

– Ofta ställer vi för höga krav. Många vill veta hur de får barnet att göra som de vill, hur deras barn ska få bättre betyg och liknande. Alltså de vill prestationsoptimera barnet. Men vem är barnet bakom prestationen eller bakom betyget? Om vi når dit till det fantastiska barnet, till det som finns där bakom, då kan allt det här yttre gå så mycket lättare. Att nå in till den unika individen. Om vi ser oss blinda på ytan glömmer vi bort den riktiga individen. Då når vi nyfikenheten och glädjen i familjelivet. Vi föräldrar gör så gott vi kan, vi sover mindre, och försöker få de snabba resultatet men vi får inte glömma bort det viktigaste, säger Mattias.

 

I en tidigare intervju med Petra Krantz Lindgren nämndes hennes gemensamma turné tillsammans med Mattias Ribbing i höst under namnet För barnens bästa. Läs artikeln Respektfullt inte lika med konfliktfritt.

 

Nanna Salemark

 

2019-07-27

Fler Artiklar