Pojkar får oftare aktier än flickor

Fler män än kvinnor äger aktier. Nu visar en rapport från Finansinspektionen att skillnaderna börjar redan som barn.

Omkring 60 procent av alla aktieägare är män. De är inte bara fler än de kvinnliga aktieägarna, utan de äger också aktier för mer pengar.

Finansinspektionen (FI)har undersökt mäns och kvinnors aktiesparande.Det visar sig att skillnaderna uppstår tidigt. Redan vid tre års ålder finns det fler pojkar än flickor som äger aktier. Fonder, som är ett annat sätt att spara åt sina barn, är inte inräknade.

Enligt rapporten är 52 procent av de aktieägande treåringarna pojkar.

Att det föds aningen fler pojkar än flickor är något FI har tagit hänsyn till i beräkningen. Det är därför inte en förklaring. FI konstaterar i stället att skillnaderna tyder på att föräldrar och andra vuxna i barnens närhet oftare köper aktier till pojkar än till flickor.

Det bidrar inte bara till den ojämna könsfördelningen på aktiemarknaden, utan påverkar också flickornas framtida ekonomi.

– Även om skillnaderna mellan unga pojkar och flickor är små är det oroväckande att se att det uppstår i så pass ung ålder. Med tid blir skillnaden större och det kan ha stor inverkan på en individs samlade sparande och ekonomiska trygghet, säger analytikern Mathias Lien Oskarsson i ett pressmeddelande från FI.

Varför vuxna oftare köper aktier till pojkar än till flickor har rapporten inget svar på, utan det är något FI vill titta närmare på framöver.

Text av Felicia Green

Fler Artiklar