Tecknade händer skriver på en laptop

Tidningar innehåller mer än bara reportage och läsarbilder.
Här kan du som gillar att skriva skicka in texter till MiniBladet. Vi vill ha enkäter, insändare, notiser, recensioner och annat som är kul och intressant att läsa. På den här sidan kan du se exempel på sådana texter.

 

När du skickar in en text till oss godkänner du också att vi får lov att publicera den på våra webbsidor, i pappersbilagan eller i MiniBladets andra kanaler. Det kan också hända att vi ändrar lite i din text eller att vi gör den kortare.

 

Enkät

I en enkät ställer man samma frågor till flera personer. Enkäter visar ofta vad folk tycker om något, gärna något som är aktuellt.

 

Det kan vara lagom att ställa tre frågor och att välja ut tre intressanta personer som får svara på dem. Försök att undvika frågor som det det går att besvara med endast ett ord – till exempel “Ja” eller “Nej”.

 

Läs mer om enkäter här minibladet.se/hemligt-uppdrag/ 

 

Insändare

Om du vill tala om vad du tycker om något kan du berätta det i en insändare. Det är ungefär samma sak som att posta ett inlägg på sociala medier. Fast insändaren kan läsas av många olika personer som du inte känner. På exempelvis Snapchat, Facebook eller Instagram vet du ungefär vilka det är som följer dig och det du skriver. Därför måste du tänka på att skriva din insändare enkelt och tydligt så att både gammal och ung kan förstå vad det är du vill ha sagt och vad du tycker.

 

Så här skriver du en insändare

  1. Skriv en kort rubrik som berättar vad det är du tycker något om
    Rubriken ska också vara intressant och locka till läsning.
  2. Skriv en eller två korta meningar som visar vad du tycker är är häftigt, dåligt, fantastiskt eller problematiskt.
  3. Nu ska du med några meningar visa varför du tycker som du gör. Glöm inte att kolla fakta ordentligt. Läsarna kommer att sluta läsa om de tycker att du överdriver eller om det du skriver inte stämmer.
  4. Avslutning. Om du har skrivit om något som du tycker är fel eller dåligt ska du avsluta din insändare med att ge ett förslag hur det ska bli bättre. Om din insändare handlar om något du tycker är bra kan du avsluta din insändare med att skriva hur du tycker att man ska göra så att fler kan få uppleva det som är bra. Du kan också tacka dem som ligger bakom det som du tycker är bra eller häftigt.
  5. Till sist skriver du under med ditt namn eller en signatur

 

Text som visar olika delar av en insändare

 

Notis

Notisen är en kort nyhetstext som berättar om något som har hänt. Du har kanske sett, hört eller läst något som du tycker att läsarna också borde få veta. Om du känner någon som har gjort något speciellt får du gärna berätta kort om det. Men du kan lika gärna göra en notis som ger läsaren fakta om något som du har tagit reda på. 

 

Mormor spelade också Monopol

Det populära brädspelet Monopol har spelats i snart 90 år. Det har sålts i över 275 miljoner exemplar i 114 länder. 

 

I spelet är man 2-4 spelare som ska gå runt spelplanen och köpa gator som man sedan bygger hus eller hotell på. Idag har mer än 6 miljarder gröna monopolhus spridits över världen. I flera generationer har miljontals spelare suttit och hoppats på att någon ska hamna på deras gata och tvingas betala hyra. 

 

När Monopol kom till Sverige 1937 handlade spelet om Stockholms gator. I dag kan man köpa versioner med spelplan från Göteborg, Piteå, Vinslöv och många andra svenska orter.

 

Mormor och hennes barnbarn spelar monopol
Det populära brädspelet Monopol har spelats i snart 90 år. Det har sålts i över 275 miljoner exemplar i 114 länder.

 

Recension

Berätta gärna om böcker du har läst, filmer du har sett, musik som du har lyssnat på eller spel du har spelat. I recensionen berättar du kort om handlingen, utan att avslöja för mycket. Du ska också skriva vad du tycker är bra eller dåligt och varför du tycker så. Ge gärna fakta om den som har skrivit boken eller gjort musiken, om regissör och skådespelare i filmen eller om den som har skapat spelet.

 

Ingelin Ingerborns bok rum 213Jag har läste en väldigt bra bok som heter rum 213 och är skriven av Ingelin Angerborn.

Rum 213 handlar om en tjej som heter Elvira. En dag hittar hon en lapp på bussen hem. På lappen fanns information om ett kollo som väckte hennes nyfikenhet. Hon anmäler sig och träffar två andra tjejer på kollot som blir hennes kompisar. De är på utflykter och utforskar även ön som de befinner sig på. 

 

Plötsligt börjar saker försvinna mystiskt. På kvällarna ser en av flickorna en annan flicka som liknar Elvira men det visar sig vara ett spöke……

Nu händer det väldigt mycket mystiska och spännande märkliga saker.

 

Ingelin Angerborn skriver så att de tre mellanstadietjejerna känns mycket levande och det är lätt att känna igen sig. Läs boken så får du en spännande upplevelse.

 

Leo Eklund Pettersson

 

Annat

Andra texter som kan vara roliga eller intressanta att läsa är, till exempel, recept, pyssel, faktarutor, dikter, gåtor, roliga historier eller korta sagor.