En arg pojke
Foto: Anastasia Shilova/Shutterstock.com

Hur ska jag förhålla mig till att mitt barn svär?

Mitt barn har precis börjat skolan och direkt kom hen hem med ett helt nytt ordförråd av svordomar.

Hur pratar jag med hen om svordomar? Ska jag inte ta det så allvarligt utan rentav låta hen svära? Eller ska jag bestraffa med avdrag på det hen tycker om att göra?

Överallt svär vuxna runt hen, och nu i skolan även barn. Det känns svårt att begära av mitt barn att låta bli när alla runt omkring hen inte förhåller sig till samma ”regler”. Samtidigt gör det fruktansvärt ont att höra de där orden komma ut ur hens mun.

 

Barnpsykologen Liv SvirskyAtt höra sitt barn använda ett grovt språk tycker många föräldrar känns olustigt. Hur ska man då hantera det? Ja det första rådet är att tala med barnet om det. Försök få barnet att förstå varför man inte ska svära genom att berätta varför ni tycker att svordomar låter illa och föredrar andra ord. Det kan också vara bra att tala med barnet om att vissa ord är taskiga eller nedsättande och kan såra varför de alltid bör undvikas. Fråga vad barnet själv tänker. Kanske kan ni hitta alternativ eller vissa godkända svordomar som funkar för er alla?

En annan sak att fundera på är hur ni andra i familjen talar. Att föregå med gott exempel är ofta en god idé. Försök också att komma ihåg att uppmuntra och berömma barnet de gånger ni märker att hen avstår från att svära eller kommer på sig själv och väljer ett annat ord.

Avslutningsvis påverkas barn från många håll. Och då många, både barn och vuxna, använder svordomar är risken stor att även ert barn påverkas av det, så en viss förståelse för det kan nog vara bra att ha.

/Liv Svirsky, barnpsykolog

 

Fler Liv Svirsky