Regeringen vill stoppa sprängningarna

Justitieministern Gunnar Strömmer och Carl-Oskar Bohlin som är minister för civilt försvar var med på mötet. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Det här året har det varit ovanligt många sprängningar i Sverige. Därför har regeringen nu haft ett möte för att prata om hur de ska stoppa sprängningarna. 

I år har det varit över 130 sprängningar på olika platser i Sverige. Det betyder att det troligen kommer att bli rekordmånga sprängningar i år. 

På onsdagsmorgonen hade Sveriges regering därför ett möte om sprängningarna. Med på mötet var också olika myndigheter och organisationer. 

Anledningen till att sprängningarna har ökat är att människor som är med i kriminella gäng bråkar med varandra. Då kan det hända att de spränger i lägenhetshus för att till exempel skrämma andra kriminella som bor där.

När kriminella människor spränger saker påverkar det många. Det finns en risk att människor blir skadade och när det sprängs är det många som hör det. Många människor tycker därför att det känns otäckt med sprängningarna. 

Sveriges justitieminister heter Gunnar Strömmer och tillhör partiet Moderaterna. En justitieminister jobbar med landets lagar. Han var med på regeringens möte.

Det är allvarligt att så många som inte har med konflikterna att göra drabbas, säger justitieminister Gunnar Strömmer till Expressen. 

På mötet bestämdes det flera saker som ska stoppa sprängningarna. En sak är att människor som har vapen och sprängmedel utan lov ska kunna få längre fängelsestraff om de blir dömda för brottet.

Sprängmedel i sig är inte brottsligt, utan kan behövas när man till exempel bygger tunnlar. Regeringen vill därför ha en lista över alla människor som får använda sprängmedel. Det ska hindra att sprängmedel hamnar hos någon som inte får ha det.

Behöver du någon att prata med? På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.

På morgonen på onsdagen
hade regeringen ett möte.
På mötet pratade regeringen
om att det har varit många sprängningar i år.

 

I år har det varit över 130 sprängningar
på olika platser i Sverige.
Det betyder att det antagligen
kommer bli rekordmånga sprängningar i år.

 

Anledningen till att det är så många sprängningar i år
är att många kriminella gäng bråkar med varandra.
Kriminella gäng är grupper av människor
som jobbar med att begå brott på olika sätt.

 

När de kriminella gängen bråkar
spränger de ibland på platser för att skrämmas.
Det kan skada människor som inte är med
i kriminella gäng.
Det tycker regeringen är ett stort problem.

 

På mötet berättade regeringen
att det ska bli hårdare straff
för människor som använder sprängämnen
eller vapen utan att de får.
På så sätt hoppas de att
det ska bli färre sprängningar igen.

 

Behöver du någon att prata med?
På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.