Många barn blir lurade på Roblox

Foto: Oberon Copeland/Unsplash

Roblox är en populär spelplattform. Nu har journalister på SVT upptäckt att många barn blir lurade på pengar när de spelar där. 

Roblox är en spelplattform där människor kan skapa och spela spel. Att använda Roblox är gratis men i spelet kan man köpa saker för riktiga pengar. 

Roblox är väldigt populärt. Mer än hälften av alla svenska barn under fjorton år spelar Roblox. 

SVT har frågat barn som ser på nyhetsprogrammet Lilla Aktuellt om de har blivit lurade. Ungefär 2 000 barn svarade på frågan. Av dem hade ungefär 600 blivit lurade på pengar i Roblox. 

Flera barn har skrivit till SVT och berättat hur de har blivit lurade. Ett barn skriver till exempel att hen har blivit lurad av någon att ge bort sitt husdjur i Roblox-spelet Adopt me. 

Två andra barn berättar att de har blivit lurade på mycket pengar i Roblox. Pengarna i Roblox heter robux och dem kan man köpa för riktiga pengar.

Att lura människor på pengar är olagligt, både i den verkliga världen och i spel. Men bara ett av fem barn har berättat för sina föräldrar att de har blivit lurade i Roblox. 

SVT har intervjuat en polis som heter Peter Lindberg. Han jobbar med att ta fast människor som lurar andra människor på pengar i olika spel.

Han säger att det är viktigt att föräldrar hjälper sina barn när de spelar. Han säger också att det är viktigt att människor berättar för polisen om de blir lurade på pengar.

– Råkar man ut för bedrägerier, då ska man polisanmäla. Men när åttaåringar spelar med pengar på internet, då är det också ett föräldraansvar, säger Peter Lindberg till SVT. 

SVT har också försökt intervjua människorna som bestämmer på Roblox. De vill inte bli intervjuade. Men de skriver till SVT att de jobbar för att göra Roblox säkrare och att det finns inställningar i spelet som man kan välja för att öka säkerheten.

Roblox är ett populärt spel.
Roblox är gratis men i spelet kan man köpa saker.
I Roblox köper man saker för pengar som kallas robux.
Man kan köpa mer robux för riktiga pengar.

 

Nu berättar många barn
att de har blivit lurade på pengar i Roblox.
SVT har fråga 2 000 barn som spelar Roblox
och ungefär 600 av dem säger att de har blivit lurade.

 

Många av barnen som har blivit lurade på pengar
vågar inte berätta det för sina föräldrar.

 

Peter Lindberg är polis och jobbar med
att ta fast människor som lurar andra på pengar i spel.
Peter Lindberg säger att det är viktigt att föräldrarna
ser till så att deras barn är trygga också i spel.
Peter Lindberg säger också att det är viktigt
att säga till polisen om man blir lurad på pengar.