Reporterskola

Deras låtar är deras bebisar

Joy och Linnea Deb har tidigare vunnit Eurovision med Måns Zelmerlöws låt "Heroes". Foto: Skärmdump och Alma Bengtsson/EBU.

Joy och Linnea Deb arbetar som låtskrivare. De har varit med och skrivit låten ”Unforgettable” som Marcus och Martinus tävlar med i Eurovision Song Contest. Klass 3A på Sorgenfriskolan i Malmö intervjuade dem inför den stora finalen på lördag.

Gillar ni låtarna som ni har skrivit till Eurovision och Melodifestivalen?

– Det gör vi. När vi har jobbat så mycket med en låt så blir den nästan som vår bebis. Vi är väldigt stolt över dem låtarna, säger Linnea.

Är Marcus och Martinus snälla i verkligheten?
– De är världens snällaste killar och de är väldigt måna om sina fans. De pratar med alla, tar kort med alla. De är riktigt fina killar. Ni skulle gilla dem, säger Linnea.
– De är faktiskt precis så snälla som man tror att de är, säger Joy.Hur lång tid tar det att skriva en låt?

Ibland kan det ta 20 minuter med text och allting. Ibland så kan låten ligga i lådan ett år, säger Linnea.

– Idén kan komma fort. Men sedan kan det ta flera dagar, flera veckor ibland, innan man är nöjd, säger Joy.Joy och Linnea har också skrivit låtar till gruppen Smash Into Pieces. Vi frågade dem om de gillade Smash Into Pieces eller Marcus & Martinus bäst.
– Nu frågar ni vilken bebis vi tycker bäst om! säger Linnea.

– Man gillar dem på olika sätt. Det är olika slags musik, säger Joy.


Till slut valde Linnea ändå Marcus & Martinus och Joy valde Smash Into Pieces. Låten Unforgettable är skriven av Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb och Marcus och Martinus.Av Klass 3A, Sorgenfriskolan