Reporterskola

Sydsvenskan: John har varit stand-in för populära Finland

Johan Michael Johansson har varit stand-in för tre av bidragen i Eurovision: Finland, Litauen och Australien. Innan semifinal 1 fick han träffa sångerskan Zaachariaha Fielding som tävlade med duon Electric Fields för Australien. Foto: Privat.

Vi på Minibladets redaktion på Nydalaskolan har intervjuat John Michael Johansson som har varit stand-in på Eurovision. Han har fått sjunga för Litauen, Australien och Finland. När han inte står på scenen på Malmö arena så går han sista året på estetprogrammet på Latinskolan.

Vad gör en stand-in i Eurovision?

– Detta gör vi innan de olika länderna kommer hit och får själva. Vi lär oss sång och dans till de nummer vi fått. Sedan gör vi numret med fullt ljud, ljus och kamera på Eurovision-scenen. De skickar filmen till ländernas team som får se det. Om de vill ändra något så hinner de göra det innan de själva ska uppträda.

Fick du välja vilka länder du skulle vara stand-in för?

– Nej det fick jag inte. Vi fick göra en audition sedan valde de som bestämmer vilken låt min röst passade bäst till. Det blev Finland, Litauen och Australien.

Kan du berätta mer om låtarna?

– Finlands låt heter No rules, det betyder inga regler. Jag tolkar det som att man ska leva sitt liv som man vill och köra sitt eget race. Budskapet kanske inte går fram direkt eftersom det är ett stort ägg på scenen och det är ett väldigt roligt nummer att titta på. Australiens låt har jag inte riktigt tänkt på vad den handlar om. Litauens låt handlar om tiden. Att man inte vill att tiden ska stanna samtidigt som man kanske vill det ibland när allt går för fort.

Vilket nummer var roligast att göra?

– De var roliga på olika sätt. Första numret jag gjorde var Litauens låt och på något sätt var det coolast för det var första gången på scenen. Jag var väldigt nervös och taggad. Finlands nummer är ju väldigt roligt, det händer så mycket på scenen hela tiden. Australiens låt var också väldigt rolig för man rör sig mycket medan man sjunger. När jag gjorde deras låt hade jag redan varit på scenen två gånger så jag var mer bekväm.

Har du träffat artisterna?

– Jag har inte träffat Finlands artister men jag har skrivit till dem på Instagram och de har svarat. Australiens artister träffade jag när de kom till Emporia. De kände igen mig, det var jättekul. Lite senare i dag kommer Litauens artist att vara på Emporia så jag ska åka dit och träffa honom också. Jag kommer berätta att jag varit hans stand-in och ta en bild förstås.

Vad har varit svårast med det här uppdraget?

– Jag fick lyssna på Litauens låt många gånger för den ska sjungas på deras språk. Australiens låt är väldigt låg så den var svår att sjunga. Finlands bidrag var också svårt för jag skulle röra mig så mycket hela tiden. Jag blev riktigt andfådd och skulle ju sjunga samtidigt.

Vill du vara med på Eurovision själv?

– Jag har aldrig funderat på det innan. Men när jag stod där på scenen så tänkte jag tanken att det skulle vara kul. Man vet aldrig vad som händer. Skulle jag få möjligheten att göra det skulle jag inte säga nej.

Vad är roligast med att vara artist?

– Det är att få göra det jag tycker är kul och göra det för andra människor och sprida glädje. Sjunga är det bästa jag vet och att få chansen att göra det på Malmö arena har varit en upplevelse.

 Vem ska du rösta på i finalen?

– Antagligen de bidragen jag har fått göra som stand in. De har ett speciellt ställe i mitt hjärta. Men om jag ska säga vilken jag vill ska vinna så röstar jag på Italien. De har en fantastisk låt.

 

Intervjun gjord av : Meryem, Stephanie, Daniella, Sabina och Niko på Nydalaskolan