Reporterskola

BLT - Sydöstran: Konstgräs istället för grus

En konstgräsplan

Maja älskar att spela fotboll på rasten. Hon önskar att fler skolor satsar på konstgräs istället för grus.

Det finns väldigt många i Sverige och i andra länder som spelar fotboll och det brukar vara en vanlig sak att göra i skolan. Men de flesta skolor gör grusplaner istället för konstgräsplaner.

För det första, om man har en konstgräsplan så gör färre illa sig när de spelar. Om man ramlar på en grusplan är det väldigt enkelt att man får sår eller gör illa sig men om man har en konstgräsplan så är det inte lika stor risk att göra illa sig.

För det andra så blir det inte lika stora vattenpölar och ojämn mark när det är en konstgräsplan. På grusplanen blir det djupa vattenpölar när det har regnat och då blir planen ojämn. Det här kan göra så att färre vill spela och om man vill spela så blir man smutsig.

För det tredje så kommer fler vilja spela fotboll om det finns en bättre plan att spela på. Det kommer göra så att fler elever rör på sig och få bättre kondition. Om fler rör sig på rasterna kommer många jobba bättre på lektionerna.

Men tyvärr så är det väldigt dyrt och svårt att fixa konstgräsplaner till alla skolor. Det är också dåligt för naturen med det gräset och de svarta plupparna som finns i konstgräs.

Men man kan ju göra de svarta plupparna av bioplast så att det inte är så dåligt för naturen. Pengarna kan man nog samla ihop på något sätt, till exempel kan klasserna/skolan göra någon försäljning och samla ihop pengar men det kan såklart vara svårt.

När jag spelar nu på skolan så ser jag minst en person som gör illa sig varje gång och det är ju inte bra. När det har regnat ser man att det är betydligt färre som spelar fotboll.  Det är väldigt tråkigt när planen har massa vattenpölar och är geggig eftersom fotboll är en av de roligaste sakerna att göra på rasterna enligt mig och många andra.

Konstgräsplan istället för grus gör att färre gör illa sig, planen blir bättre och roligare att spela på. Det i sin tur leder till att fler barn spelar utan att göra illa sig och de jobbar bättre på lektionerna eftersom de rör sig mer på rasterna.

Text: Maja, klass 6, Stöcke skola