Reporterskola

Sydsvenskan: Lär dig mer om älgen!

Foto: Pixabay

 

I denna faktatext kommer du få lära dig om älgen. Du kommer bland annat få lära dig om utseende, familj, föda, utbredning och övriga saker.

 

Utseende

Älgen väger ca 400 kilo och kan bli 2 meter i mankhöjd, det vill säga att de kan bli 2 meter om man ej räknar med hornen och huvudet. Älgen har mörk gråbrun päls med ljusa ben. Hanen har horn iallafall  (tjuren) fast inte honan (kon).

 

Familj

Älgen är ett hjortdjur och lever antingen ensam eller i en mindre grupp. Alltså inte en stor flock.

Älgar får ungar i maj-juni och då brukar de få 1-2 ungar. Älgens ungar kallas för kalvar. Kalven stannar hos sin mamma tills det föds nya kalvar.

Efter parningssäsongen så tappar älgen sina horn. De tappar sina horn för att de inte har någon nytta av hornen. De använder hornen för att skrämma bort andra älgar som kommer nära.

 

Foto: Pixabay

 

 

Föda

Älgen är växtätare vilken betyder att dom inte äter kött. De är också hjortdjur och det betyder att de är idisslare. Idisslare tuggar maten två gånger.

 

Under vintern så äter älgen kvistar från tall, björk och bärris. De betar också växter under vattenyta i sjöar och vattendrag. Under sommaren äter dom löv, örter och gräs.

 

Under sommaren så finns det mycket som de kan äta för det är varmt och det växer fram mer mat. Under vintern så växer inte så mycket så då kan de inte äta massa “odlade” saker.

 

Utbredning

Älgen är ett känt djur i Sverige och kallas för skogens konung. Det är också svenska skogens största djur och den finns i hela Sverige förutom på Gotland. Älgen lever i ungefär 15-25 år.

 

Övrigt

Älgen har knoppar på sina fötter så när de går låter ett knäppande ljud. Om älgen blir rädd eller nervös så börjar den gå snabbare och då hör de andra i familjen det och vet att de ska vara förbereda och hålla ihop.

 

 

Text: Zacharias Kronquist, klass 5C Anneroskolan, Staffanstorp