Reporterskola

Sydsvenskan: Nyvångskolans elever får spela Minecraft

En skärm som visar Minecraft.

Detta är Alve Sigfridssons kyrka som han har byggt i Minecraft.

Minecraft är ett populärt spel i hela världen. På Nyvångskolan används spelet i undervisningen.

 

Lunds kommun fick tillgång till Minecraft education edition förra året. Hela 71,4 procent av eleverna i klass 4d på Nyvångskolan spelar Minecraft flera gånger i veckan. På frågan om eleverna tycker att de har lärt sig något när de spelar Minecraft under religion- och historielektionerna svarar 68,8 procent ja.

 

– Jag spelar bara Minecraft i skolan, säger Jamie.

 

Minecraft skapades av Markus Notch Persson och utvecklades av svenska Mojang Studios. Det finns fyra olika spellägen i Minecraft, de heter kreativt läge, överlevnadsläge, åskådarsläge och äventyrsläge.

 

– Jag gillar att bygga i Minecraft och jag bygger mer än bara kyrkor. Jag har byggt ett långskepp, säger Jamie och berättar att han hellre bygger en arena än en kyrka i Minecraft.

 

Enligt sajten Funkidslive är Minecraft ett av de mest sålda tv-spelen genom tiderna. Minecraft har enligt sajten sålts i 238 000 000 exemplar, det räcker för att hela Storbritanniens befolkning ska ha fler än fyra exemplar var.

 

Det ovanligaste föremålet i Minecraft är Dragon Egg. Det dyker bara upp när Ender draken har besegrats. Då kommer dragon egg att dyka upp på utgångsportalen.

 

En dag i Minecraft är 20 minuter i realtid. Tänk om våra dagar var så korta. Ett år skulle då vara i drygt fem dagar.

 

Text: Max Oliver Lanemar Larsson, 4 d, Nyvångskolan, Lund
Foto: Max Lanemar Larsson