Reporterskola

Sydsvenskan: Sluta skräpa ner!

Plastflaska på en strand

Alla plast som produceras och slängs är ett stort problem för miljön. Foto: Pexel.

 

Jag tycker det är fel att skräpa ner, det mesta hamnar i havet. Varje år beräknas det globalt slängas 8 till 13 miljoner ton plast i naturen. Det är fel!

 

För det första hamnar skräp i naturen, djuren äter det. När vi slaktar djuret finns plasten kvar så att man slänger skräp i naturen påverkar det också människorna. När fiskarna i havet äter plast i havet kan det leda till att de kvävs eller får inre skador, plasten kan ge dem en falsk mättnadskänsla, det gör så att de svälter.

 

För det andra hamnar skräp också i staden. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha ätit och fastnat i skräp som finns. Det blir otrivsamt och otryggt.

 

Du kanske tycker att det är jobbigt att hitta en soptunna men har du tänkt på hur många djur som har dött på grund av plast? Har du också tänkt på hur mycket motion du får?

 

Jag tycker att folk ska sluta skräpa ner vår planet, tänka på hur många djur som plågas, tänka på att staden inte ska bli så otrygg och tänka på hur mycket motion du får!

 

Text: Insändaren skrev Sanya Duong när hon gick i femman på Anneroskolan