Reporterskola

Sydsvenskan: Tips till dig som vill bli reporter

Som reporter är det viktigt att anteckna. Foto: Felicia Green

Minibladet har flera redaktioner där elever får lära sig att vara reportrar. En av redaktionerna finns på Lindängeskolan i Malmö. Under läsåret har redaktionen skrivit artiklar, gjort intervjuer och fotograferat. Här är deras tips på vad man ska tänka på när man arbetar som reporter. 

 

Reportrar gör många intervjuer med olika personer. Inför intervjuerna måste man komma på frågor att ställa. Här är fyra tips att tänka på:

  1. Gör research innan du börjar göra frågor. Kan du mycket om ämnet och/eller personen som du ska intervjua är det lättare att komma på intressanta frågor.
  2. Det är också bra att fundera på vilken vinkel du ska ha i artikeln redan när du kommer på frågorna. ”Vinkel” är ett ord som journalister använder. Det betyder ungefär ”perspektiv”. Alla artiklar har en vinkel. Skriver man till exempel om en författare går det inte att få med ALLT om just den författaren i en enda artikel. Man väljer därför en vinkel som är intressant och skriver om det. Vinkeln kan exempelvis vara att författaren har skrivit en ny bok och då ställer man mest frågor om det.
  3. Tänk på att ha öppna frågor. Öppna frågor är frågor som kan ge långa och intressanta svar.
    Exempel: ”Vad tycker du om Melodifestivalen?” Den frågan kan ge många bra svar. Motsatsen till öppna frågor är stängda frågor. Ofta kan intervjupersonen bara svara ja eller nej på stängda frågor, till exempel: ”Tycker du om Melodifestivalen?”
  4. Kom på många frågor och välj sedan ut de bästa till intervjun.

 

När det sedan är dags för intervjun kan det vara nervöst. Men bara lugn, reportrarna på Lindängeskolan har tips för det med.

  1. Var lugn. Är du stressad kan du råka säga fel och glömma saker. Du kan också göra den som blir intervjuad nervös om du inte är lugn.
  2. Träna på att intervjua vänner och familj innan du intervjuar andra personer. De kan ge tips på vad du kan träna på och då får möjlighet att öva lite inför riktiga intervjuer.
  3. Ha koll på vilka frågor du ska ställa och lyssna noga när personen svarar. Är du osäker på vad den menar så säg det till den.
  4. Skriv både ner svaren och spela även gärna in. Då kan du lyssna på inspelningen om du inte kan läsa din handstil. Det är viktigt att det blir rätt.
Sahar intervjuar. Foto: Felicia Green

 

Källkritik är viktigt när man jobbar som reporter. Är man inte källkritisk kan artiklarna man skriver bli fel. Tänk på:

  1. Var skeptisk. Tro inte på allt du ser eller hör. Fundera på vem som står bakom informationen och om informationen verkligen är sann. Dubbelkolla gärna den med pålitliga källor.
  2. Använd pålitliga källor. På Wikipedia till exempel kan vem som helst skriva och därför är det inte alltid så bra. Ne.se är en mycket bättre källa. De som arbetar där är noga med att allt ska bli rätt.

 

Som reporter är det också viktigt att kunna fotografera. Här är våra tips för att ta bra bilder:

  1. Tänk på ljuset. Är det för mörkt eller för ljust kan fotot bli dåligt.
  2. Tänk på perspektivet du använder. Det kan bli väldigt bra bilder om man vågar testa att fotografera ur lite olika perspektiv.
  3. Gå nära. Bilder på för långt håll kan bli tråkiga. Tar du till exempel en bild på en blomma kan du gå jättenära för att ta fotot.
  4. Ta många bilder. Då har du fler alternativ och kan välja ut de bästa.
  5. Var inte stressad. Det kan ta tid att ta en bra bild.

 

Medina fotograferar. Foto: Felicia Green


När man har gjort all research, kommit på frågor, haft en eller flera intervjuer samt fotograferat är det dags att skriva artikeln. Då kan du göra så här:

  1. Fundera på artikelns vinkel. Funkar fortfarande vinkeln som du tänkte på när du kom frågor, eller har du upptäckt en bättre vinkel?
  2. När du har bestämt vinkeln kan du göra en tankekarta för att välja ut det som ska vara med i artikeln. Tänk på att allt inte kan få plats. Välj ut det viktigaste/bästa.
  3. Börja skriva. Du kan alltid ändra efteråt om du inte blir nöjd.
  4. Kolla så att all information stämmer och så att alla citat från intervjupersonen är rätt.
  5. Se så att du har stavat alla orden i artikeln rätt.
  6. Nu är artikeln klar!

 

Lycka till!

 

Text av Medina, Valeria, Sahar och Imran
på Minibladets redaktion på Lindängeskolan i Malmö