Nyhetsvecka 8

Veckans nyheter har bland annat handlat om barnen i Ukraina och att första tranan kommit till Hornborgasjön. Foto: Pixabay.

Den här veckan har vi skrivit om att kriget i Ukraina har pågått i ett år. Vi skriver också om tranor och Melodifestivalen.


Rysslands krig mot Ukraina har nu pågått i ett år. I dag, ett år senare, pågår kriget fortfarande. Förra året spenderade barnen i Ukraina i genomsnitt 920 timmar under jord för att skydda sig mot raketer. Det är vuxna som startade kriget men det är barnen som betalar det högsta priset. Det säger Sonia Khush i ett pressmeddelande från Rädda Barnen.
Läs mer i vår artikel: “Barnen i Ukraina har sökt skydd i över 900 timmar”


För ett år sedan intervjuade jag psykologen Hanna Thermaenius på Rädda Barnen. Hon hade väldigt bra tips till alla barn som känner sig oroliga för kriget.
Läs intervjun och hennes tips i vår artikel: “Psykolog: Ta en paus från din oro”


Våren är på ingång. I södra Sverige är det meteorologisk vår och dessutom har den första tranan synts till vid Hornborgasjön.
Läs mer i vår artikel: “Vårens första trana har kommit”

I helgen är det dags för Melodifestivalens sista deltävling, den här gången i Malmö. Minireportrarna på Möllevångsskolan i Malmö har kollat in vad folk har för favoriter i tävlingen. 
Läs deras enkät: Vilken är din Mello-favorit?

Missa inte veckans fördjupning i helgen som handlar om hjältehundar.


Ha en fin helg!

Gustav Sigala Haggren
Redaktör