Ebba Andersson vann Jerringpriset

Så här kan det se ut när man åker längdskidor. Foto: Shutterstock

På måndagskvällen var det dags för Idrottsgalan. På den fick flera svenska idrottare pris. En av dem var längdskidåkaren Ebba Andersson som vann Jerringpriset. 

Idrottsgalan är en gala för idrottare i Sverige. Idrottsgalan hålls i början av varje år och handlar om idrottshändelser som har hänt under året som precis har tagit slut.

Under galan delades flera olika priser ut till idrottare som har gjort något bra under 2023. Priserna var exempelvis Årets lag, Årets prestation och Jerringpriset.

Jerringpriset är skapat av sportredaktionen på Sveriges Radio och har delats ut sedan år 1979. Jerringpriset går till den idrottare som människor i Sverige tycker har varit duktigast under året.

I år fick längdskidåkaren Ebba Andersson flest röster från människor. Hon vann därför Jerringpriset. Andra som var nominerade till priset var exempelvis damlandslaget i fotboll och friidrottaren Armand Duplantis. 

Ebba Andersson var inte med på själva galan. Hon är nämligen i landet Schweiz för att tävla i skidåkning. Men hon var med i ett videosamtal. Hon blev väldigt förvånad över att hon vann. 

– Jag sitter på mitt hotellrum i Schweiz och ja… Ni ser var jag sitter. Jag hade inte riktigt räknat med att vinna det här. Men det visar också vilken speciell plats längdskidåkning har i svenska folkets hjärtan, säger Ebba Andersson i videosamtalet. 

Här kan du se Ebba Andersson vinna en tävling:

I måndags var det idrottsgalan.
Det är en stor fest för att fira idrottare.
Många idrottare får priser
för bra saker de gjort under förra året.

 

På idrottsgalan delas också Jerringpriset ut.
Jerringpriset är ett pris där människor i Sverige
får rösta på vem de tyckte var den bästa idrottaren förra året.

 

I år gick Jerringpriset till skidåkaren Ebba Andersson.
Ebba Andersson blev väldigt glad och förvånad
över att hon fick priset.

 

Ebba Andersson sa att hon inte hade räknat
med att vinna priset.
Hon sa också att längdskidåkning
är viktigt för många i Sverige.