Snart börjar fotbolls-EM i Tyskland

EM-finalen spelas på Olympiastadion i Berlin. Foto: Pixabay

Nästa vecka är det dags för Europamästerskapen i fotboll för herrar. Experter tror att det kan bli England eller Frankrike som vinner. 

Den 14 juni börjar Europamästerskapen (EM) i fotboll i Tyskland. Då spelar värdlandet Tyskland mot Skottland i EM:s första match. 

Under EM ska herrlandslag från flera europeiska länder tävla mot varandra om vem som är bäst i Europa på fotboll. Matcherna håller på i en månad. Den 14 juli hålls sedan EM-finalen i Tysklands huvudstad Berlin.

Inför EM har olika experter gissat på vem som kommer att vinna. Många tror att det blir England eller Frankrike som vinner i EM-finalen. 

Men alla Europas herrlandslag i fotboll kommer inte att vara med i EM. Ett av länderna som inte kommer att vara med är Sverige. 

Sverige åkte nämligen ut i EM-kvalet som hölls i höstas. Under EM-kvalet fick herrlandslagen spela matcher för att avgöra vilka som skulle få vara med i EM. 

Inte heller våra grannländer Norge och Finland fick vara med i EM. Men vårt grannland Danmark kommer att spela i EM. De spelar sin första match mot Slovenien den 16 juni. 

Snart börjar fotbolls-EM för herrar.
Det är en turnering
mellan de bästa landslagen i Europa.
EM är en förkortning för Europamästerskap.

 

Fotbolls-EM börjar den 14 juni.
I år är turneringen i Tyskland.
Och den första matchen är just
mellan Tyskland och Skottland.

 

Innan EM så har många experter
gissat på vilka lag de tror vinner.
I år tror många experter att
det blir England eller Frankrike som vinner.

 

Sverige är inte med i fotbolls-EM i år.
Det beror på att Sverige åkte ur i kvalet till EM.
Kvalet till EM är en turnering
som bestämmer vilka lag som får vara med i EM.