Den 10 november är det mårtensafton. Det är en gammal högtid som i dag mest förknippas med Skåne. Här kan du lära dig mer om högtiden.
Ska du äta gås den 10 november? I så fall är du inte ensam. Då är det nämligen mårtensafton. Den dagen har det länge varit tradition att äta gåsmiddag. Helgen kallas ofta för Mårten gås.
Högtiden har fått sitt namn efter det franska helgonet Sankt Martin som levde på 300-talet. Enligt legenden blev han vald till biskop fastän han inte ville det. En biskop är en ledare inom kyrkan.
Det sägs att Sankt Martin gömde sig bland en massa gäss för att slippa bli vald till biskop. Men gässen förde en massa liv och Sankt Martin blev därför hittad och vald till biskop.
Legenden säger att gässen straffades för att ha avslöjat Sankt Martin. Straffet var att de blev middag.
Det sägs att det är därför många människor äter gås i november. Men människor har ätit gås vid den här tiden på året längre än så. På hösten har gässen nämligen vuxit till sig och är därför stora nog att ätas.
Under tidig medeltid började människor i Frankrike koppla ihop höstfesten där de åt gås med helgonet Sankt Martin. Traditionen spred sig sedan till Sverige och andra länder.
I dag förknippas gäss och Mårten gås mest med Skåne, men så har det inte alltid varit. Förr i tiden födde människor i hela Sverige upp gäss och på 1600- och 1700-talen var Mårten gås ett populärt firande bland mäktiga svenskar.
Text av Felicia Green
Veckans fördjupning: Gäss
Olika gäss
Det finns många olika gåsarter. Vissa sorter är vilda medan andra är tama. I Sverige finns det nio vilda gåsarter. Vanligast är den vitkindade gåsen. Näst vanligast är grågåsen. Gässen finns i nästan hela Sverige.
De tama gässen kommer från grågåsen och svangåsen. Tamgäss är oftast större och tyngre än vilda gäss. De är också sämre på att flyga än sina vilda släktingar.
Sedan stenåldern
Det finns både vilda och tama gäss på olika platser i världen. I Norden har människor haft tama gäss ända sedan stenåldern.
Från gässen får människor ägg, kött och dun. Gåsdun kan exempelvis användas i täcken och kuddar. Förr i tiden användes gåsfjädrar också till att göra bläckpennor som kallas gåspennor.
Festmat
Gås har länge varit festmat. Ett exempel är mårtensafton den 10 november. Mårtensafton kallas också Mårten gås. I dag är mårtensafton mest populärt i Skåne.
Men förr var det populärt bland mäktiga människor i Sverige. Den första kända svenska gåsmiddagen på mårtensafton hölls utanför Stockholm år 1557.
Även på 1600- och 1700-talen var gåsmiddagarna populära. Till exempel firade drottning Kristina Mårten gås vid hovet.
Skånska gäss
I dag förknippas både gäss och gåsmiddagar ofta med Skåne. Trots det var gåsuppfödning förr i tiden vanligt ända upp till södra Norrland.
Men kring 1800-talet minskade gåsuppfödningen i landet. Jordbruksreformen enskiftet gjorde nämligen att byar splittrades när bönderna flyttade till åkrar längre bort.
Då kunde de tama gässen inte längre beta på marken som människorna i byarna hade haft tillsammans. Men i Skåne fanns det fler sjöängar och andra platser där gässen kunde vara.
Den 10 november är det mårtensafton.
Det är en gammal högtid.
På mårtensafton är det tradition
att äta gåsmiddag.
Mårtensafton har fått sitt namn
efter ett helgon som levde på 300-talet.
Helgonet hette Sankt Martin.
Det finns en legend om Sankt Martin.
Han ville inte bli vald till biskop.
En biskop är en ledare för kyrkan.
Och för att slippa bli vald till biskop
gömde Sankt Martin sig bland en massa gäss.
Gässen gapade dock mycket
så att Sankt Martin blev hittad och vald till biskop.
Som straff för att ha avslöjat Sankt Martin
så blev det därför tradition att äta gås.
Hur sann den historian är är inte säkert.
Men det är sant att människor
har ätit gås i november väldigt länge.
Veckans fördjupning: Gäss
Olika gäss
Det finns många olika gåsarter.
Vissa sorter är vilda medan andra är tama.
I Sverige finns det nio vilda gåsarter.
Två vanliga vilda gåsarter
är den vitkindade gåsen och grågåsen.
Tama gäss är ofta större och tyngre än vilda gäss.
De är också sämre på att flyga än vad de vilda gässen är.
Sedan stenåldern
I Norden har vi haft tama gäss sen stenåldern.
Gäss är nämligen nyttiga för oss människor.
Vi kan få ägg, kött och dun från gäss.
Dunen kan vi till exempel göra kuddar av.
Förr i tiden gjorde man även en sorts pennor
av gåsens fjädrar.
Festmat
Men vi människor äter också gäss.
Gåsen har länge varit en typ av festmat.
Till exempel firar en del mårtensafton
genom att äta gås.
I Sverige har vi ätit gås på mårtensafton
sen i alla fall år 1557.
Då var nämligen den första kända gåsmiddagen
utanför Stockholm.
Skånska gäss
I dag förknippas både gäss och gåsmiddagar
ofta med Skåne.
Men förr i tiden var det vanligt
att ha gäss nästan överallt i Sverige.
Men på nästan alla ställen utom Skåne
försvann tamgässen
för att det inte fanns plats för dem i byarna.