Reporterskola

Sydsvenskan: Alfred Nobel ville göra världen bättre

Vänstra bilden: Nobelpriset. Foto: ©Nobel Prize Outreach/Clément Morin Högra bilden: Alfred Nobel. Foto: Flormans alteljé/Tekniska museet

Innan jullovet fick femmorna på Lindängeskolan i Malmö lära sig mer om olika uppfinnare. En av dem var den svenska uppfinnaren Alfred Nobel. I den här artikeln berättar femmorna vad de har lärt sig om hans liv.

 

Alfred Nobel föddes i Stockholm år 1833. Han hade sju syskon. När Alfred var liten älskade han böcker och drömde om att bli författare.

 

Alfreds pappa Immanuel var uppfinnare. När hans företag gick i konkurs blev familjen väldigt fattig. För att tjäna pengar åt familjen fick Alfred sälja tändstickor på gatorna i Stockholm.

 

Familjen fick det bättre igen när de flyttade till staden S:t Petersburg i Ryssland. Där startade pappan ett företag. Då var Alfred nio år. Ryssland krigade mot andra länder och pappans företag kunde därför sälja uppfinningar som kunde användas i krig.

 

Reste för att lära sig mer

Efter några år i Ryssland flyttade familjen Nobel hem till Sverige igen. Familjen hade en fabrik i Stockholm där de experimenterade med sprängämnen.

 

Alfreds dröm om att bli författare blev inte av. Men han var duktig i skolan och blev kemist, uppfinnare och ingenjör som vuxen. För att få mer kunskap i teknik och kemi åkte han som ung till olika länder i Europa och Nordamerika.

 

En stor explosion

En dag år 1864 skedde det en explosion i familjens fabrik. Fem personer dog och en av dem var Alfreds lillebror Emil. Efter det fick Alfred göra sina experiment på en båt i Mälaren. Där var det inte lika stor risk för olyckor.

 

Under sitt liv uppfann Alfred massor av saker. Han gjorde också många försök som inte blev till något. Men det tyckte han inte gjorde så mycket. Han ska nämligen ha sagt så här: ”Om jag får 300 idéer på ett år och en av dessa är användbar, då är jag nöjd.”

 

Tyckte inte om krig

Tre av Alfreds mest användbara uppfinningar var dynamiten, sprängoljan, och tändhatten.

 

Alfred ville att hans uppfinningar skulle hjälpa arbetare och göra deras jobb lättare och säkrare. Dynamiten kunde till exempel användas för att spränga tunnlar i gruvor. Det gjorde gruvarbetarnas jobb lättare.

 

Men även bra uppfinningar kan användas till dåliga saker. Vissa människor använde Alfreds uppfinningar i krig, och det tyckte han inte om. Alfred tyckte att fred var viktigt och ville att hans uppfinningar skulle användas till bra saker.

 

Dynamit. ©The Nobel Foundation

 

Skapade Nobelpriset

Alfred gifte sig aldrig och fick inga barn. Men alla hans uppfinningar hade gjort honom väldigt rik.

 

Han bestämde därför i sitt testamente att pengarna skulle gå till något bra. Ett testamente är ett slags papper som berättar vad som ska hända med en persons saker och pengar när den dör.

 

I sitt testamente bestämde Alfred att hans pengar skulle användas till ett nytt pris. Priset skulle gå till personer som har gjort något bra för mänskligheten i ämnena fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och fredsarbete.

 

Nobelpriset. ©Nobel Prize Outreach Foto: Clément Morin

 

Den 10 december år 1896 dog Alfred Nobel. Han var då 63 år gammal och bodde i den italienska staden San Remo.

 

Precis som han hade bestämt skapades det ett pris i hans namn. Priset heter Nobelpriset och består i dag av ett diplom, en medalj och 10 miljoner kronor.

 

Första gången Nobelpriset delades ut var år 1901. Sedan dess delas priset ut varje år på Alfreds dödsdag den 10 december.

 

 

Text av femmorna på Lindängeskolan i Malmö

 

 

 

Tre roliga fakta om Alfred Nobel:

  • Alfred kunde fem språk: svenska, ryska, franska, tyska och engelska.
  • Under sitt liv tog Alfred ut 355 patent. Ett patent visar vem som har uppfunnit en viss sak. Har man patent på en uppfinning får inte andra personer skapa och sälja samma sak hur som helst.
  • Alfred var också med och tog fram den första cykeln med flera växlar. Den kallades Svea-velocipeden.

 

Tryck på play för att se hur det kan se ut på Nobelfesten: