Reporterskola

VK: Släng inte skräp i naturen!

Olivia är trött på att se skräp överallt. Nu vill hon se en förändring.


Jag är en tjej på elva år som bor i Umeå. Jag cyklar mycket, till träningar, skolan och till annat. Jag ser skräp nästan överallt. Det ser tråkigt och skräpigt ut. Så släng inte skräp i naturen!


Det första skälet är att skräpet förstör naturen och klimatet eftersom det sprider gifter. Det tar lång tid för skräp att brytas ner.


Det andra skälet är att djur kan tro att det är mat och äta skräp och dö. Djurarterna minskar och blir utrotningshotade, havssköldpaddan är till exempel utrotningshotad. Folk slänger plastpåsar på marken och de blåser ut i havet. När sköldpaddorna är små äter de mest maneter och kräftdjur. Sköldpaddorna tror att plastpåsarna är maneter och äter dem och dör.


Det tredje skälet är att det ser tråkigt ut och det är inte roligt att trampa i skräp. Hur roligt är det att gå runt med ett gammalt godispapper under skon? Det är roligare att gå runt i ren natur än i smutsig.


Avslutningsvis så förstör skräpet naturen och klimatet. Djur dör och det tycker jag inte är okej! Snälla släng inte skräp i naturen.


Text: Olivia Tetting, 5b, Östtegs skola
Foto: Pixabay