Reporterskola

Sydsvenskan: Bättre skolmat!

En tallrik med pasta.

Ella tycker att skolmaten borde bli bättre. Hon anser även att eleverna borde få vara med och styra mer över vilket mat som serveras i matsalen.


Jag går i sexan på Bulltoftaskolan och maten där är inte så god. Det serveras mer vegetariskt än kött. Om skolorna vill ha mer vegetariska alternativ borde de göra den vegetariska maten lite godare. Nu får man bara sojafärs och sådant. Istället kan man servera sådan mat som eleverna kan tänka sig att äta. Skolorna borde även servera mer frukt.


För det första, de flesta elever idag äter oftast inte upp den mat som serveras i matsalen. Det anser jag är dåligt. Därför hade det varit bra om skolorna erbjuder en alternativ rätt som man kan ta om man inte gillar den mat som serveras.


För det andra, eftersom vissa elever inte gillar skolmaten som serveras blir det oftast så att man tar till exempel knäckebröd istället. Det är dåligt eftersom ett barn måste äta något som innehåller  protein, kolhydrater och fett.


För det tredje, barnen borde få vara med och påverka maten i skolan. Jag anser att om elever får möjlighet att påverka maten så ökar lärandet och eleverna kan fokusera bättre.


Avslutningsvis, servera skolmat som följer kostcirkeln och som innehåller mer protein, kolhydrater och fett. Låt eleverna påverka skolmaten så att de får energi att klara dagen. Förbättra skolmaten nu!


Text: Ella Nyström, 6b, Bulltoftaskolan, Malmö