Lindbladets reportrar har besökt Lindängens fritidsgård. Där träffade vi Bengt som har jobbat på fritidsgården i 17 år.
Inne på Lindängens fritidsgård händer det mycket. Några killar sitter i en soffa och spelar fotbollsspelet Fifa medan några tjejer spelar biljard.
–Man får komma hit från sjätte klass till och med sista året i gymnasiet, så mellan man är 12 och 18 år, berättar Bengt.
Fritidsgården är en av Malmös 18 fritidsgårdar. Det är gratis att vara med. Det enda som krävs är att ens föräldrar tillåter det.
–Vi jobbar mycket med ungdomarnas trygghet. Att det ska kännas tryggt här. Vi har så mycket kontakt med föräldrar som vi kan, säger han.
Fritidsgårdar är till för att barn och ungdomar ska få en meningsfull fritid. Fritidsgårdarna är också ett alternativ till fritidsaktiviteter som kostar pengar.
Varför vill du jobba här?
–För att det är ett omväxlande och trevligt jobb. Jag tycker om att jobba med barn och unga och deras fritid, säger Bengt.
Vad har ni för roligt?
– Som ni ser har vi biljardbord, fotbollsspel och en vardagsrumsdel med tv. Vi har kafé och ett bra kök där vi lagar mat med ungdomar. Vi har också böcker som ungdomarna har önskat genom ett samarbete med biblioteket, säger Bengt.
Han visar oss andra delar av fritidsgården där det bland annat finns ett hobbyrum där man kan pyssla, ett datorrum och en danssal där man kan dansa.
Ett problem fritidsgårdar har är att det ofta är färre tjejer än killar som går dit. Varför det är så vet inte Bengt säkert.
– Killar tar generellt lite större plats, i skolans värld och på fritiden. Det kanske känns obekvämt för tjejer. Sedan finns föräldrabiten. Min bild är att tjejer har fler förpliktelser i hemmet. Det kan nog vara många faktorer, säger han.
Bengt och hans kollegor jobbar därför för att fler tjejer ska komma till fritidsgården.
– Vi arbetar aktivt för att få in tjejer och att få dem att känna sig trygga. Vi har speciella tjejkvällar på fredagarna och ibland har vi speciella tjejaktiviteter, berättar Bengt.
Text av redaktionen på Lindängeskolan i Malmö