Reporterskola

Sydsvenskan: Minireportrarnas guide till ramadan och eid

På Lindängeskolan finns det pynt. Foto: Minibladet

Ramadan är en muslimsk månad då många muslimer fastar. Den tog slut i går. Därför har högtiden eid nu börjat. Minibladets reportrar på Lindängeskolan i Malmö berättar mer. 

 

 

I Sverige finns det många olika högtider. Det finns till exempel jul och påsk. Det finns också den muslimska högtiden eid. Den börjar efter ramadan.

 

Ramadan är en månad. Den börjar på olika datum varje år. Det är månen som bestämmer när ramadan börjar och slutar.

 

Ramadan börjar på kvällen. Då äter man äter något som heter suhoor. På Suhoor kan man äta olika rätter. En av Minibladets reportrar åt till exempel koba som har ris på utsidan och på insidan är det kött och grönsaker.

 

Eleverna på skolan har gjort pynt. Foto: Minibladet
Eleverna på skolan har gjort pynt. Foto: Minibladet

 

Fastan är en viktig del av ramadan. Vissa av Minibladets reportrar har därför fastat. Den som fastar får inte äta eller dricka medan solen är uppe.

– Det är svårt men man vänjer sig, berättar en reporter.

– Det är inte så farligt. Man dör inte av hunger eller törst och de som är gamla, sjuka eller gravida behöver inte fasta. Man behöver inte heller fasta om man reser, säger en annan.

 

Men reportrarna säger också att det var svårt att fasta första gången de provade det.

– Jag gav jag upp efter fyra timmar och drack vatten. Men nu är det lättare. Jag tror att det är för att jag är äldre nu. Första gången var jag sju eller åtta år.

 

Två henna-målade händer.
På eid kan man rita fina mönster med henna-färg på händerna. Foto: Amina Hussain

När ramadan tar slut börjar eid. Det är olika datum varje år. I år tar ramadan slut tisdagen den 9 april.  Ramadan tar slut i solnedgången så i Malmö  slutade Ramadan klockan 20.08, men det är olika beroende på var man bor.

Vid soluppgången på onsdagsmorgonen började eid. Många firar eid genom att gå på restaurang, men man kan också äta hemma om man vill.

 

På eid kan man till exempel äta dolma som är en sorts dolmar som innehåller ris och grönsaker. Man kan också äta en maträtt som består av en tom zucchini som man fyller med ris. På eid kan man också klä sig fint och barn brukar få presenter och pengar.

 

Eid pågår i tre dagar. Då är många elever lediga för att fira. Förra året var det bara cirka fem elever i minireportrarnas klass som gick till skolan under eid.

 

Text av Minibladets reportrar på Lindängeskolan i Malmö